Deze duurzame werkwijze is stap voor stap geïmplementeerd in de organisatie. Duurzaam denken is inmiddels vanzelfsprekend in onze bedrijfscultuur, omdat we er continu aan werken. Daar zijn we trots op. We geloven in openheid en transparantie en laten klanten en bezoekers ons bijzondere verhaal graag zelf ervaren met een wandeling langs onze verschillende afdelingen.
​
Sinds 1997 is Houtindustrie Schijndel energieonafhankelijk met de oprichting van de ‘Bio-Energiecentrale Schijndel.’ Hierdoor is het gebruik van fossiele brandstoffen nihil. De werking is eenvoudig. We splitsen de houtresten (houtmot) uit de machinale houtbewerking in twee groepen:
- Bruine houtmot, verkleinde afkortresten en houten verpakkingen
- Witte mot voor de dierenverzorging
De resten van de eerste groep verbranden we en daar wekken we energie mee op. Zo gooien we dus niets weg. Dat noemen we een duurzame productiecirkel; dit gaat verder dan onze PEFC™ en FSC® certificaten. Daarin zijn we uniek in Nederland.
Op de daken van onze loodsen liggen sinds september 2016 ruim 4860 zonnepanelen. Op jaarbasis wekken deze maar liefst 1.229.000 kWh duurzame elektriciteit op. Deze volledig groene energie wordt lokaal gebruikt en afgenomen door het comsumenten via Vandebron.
Er zijn nog een achttal loodsen waarvan de daken gericht zijn op het zuiden, en waar waarschijnlijk in de toekomst ook nog zonnepanelen zullen worden geplaatst.
De opgewekte energie dekt volledig onze warmte- en elektriciteitsvraag. De elektriciteit die we niet gebruiken leveren we als Groene Stroom aan het net. Dat is circa 1.300 kilowatt per uur, genoeg om meer dan 3.000 huishoudens van Groene Stroom te voorzien.
Verspilling vinden we zonde. Daarom bieden wij een compleet productieproces op één terrein. Zodoende wordt onder andere transport van en naar derden vermeden. Zo ook hebben we een eigen slijpcentrum gecreëerd om onze modellen zelf te maken. Daarnaast halen we 3 tot 4 keer meer m2 uit een m3 hout, omdat samengestelde vloerdelen in het Chapel Parket en Avance Floors programma een toplaag van 4-6 mm hebben. Hout wordt dus optimaal gebruikt. Bovendien worden de vloerdelen geproduceerd uit hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde Europese bossen.
Restproducten als papier, folie, staal, papier, karton omsnoeringsbanden en kunststoffen worden allemaal gescheiden en hergebruikt. Het wordt eigenhandig afgevoerd door dit te combineren met afleverritten naar onze klanten.